Miód jest prawdziwą kopalnią mikroelementów, związków czynnych biologicznie, które dobroczynnie wpływają na cały organizm i wiele jego układów. Miód wielokwiatowy sprzyja wzmocnieniu układu immunologicznego i pozwala łagodniej znieść wiosenną alergię. Miód akacjowy pomaga w kłopotach żołądkowych, trawiennych (wystarczy wypijać po szklance letniej wody z dwoma łyżeczkami miodu rano i wieczorem, aby zaparcia znikły). Po miód lipowy sięgamy zwłaszcza wtedy, gdy borykamy się z przeziębieniem, osłabieniem odporności, zapaleniem oskrzeli, zatok, kaszlem, chrypką, bólem gardła. Poza wzmocnieniem organizmu miód lipowy uspokaja, łagodzi stres, relaksuje i wycisza. W chorobach układu układu oddechowego można wykorzystać także miód gryczany bogaty w kwasy organiczne, olejki eteryczne i mikroelementy. Ten gatunek miodu działa odtruwająco, odkażająco i wzmacniająco na układ immunologiczny. Osoby mające problemy z sercem, krążeniem powinny zjadać miód spadziowy, który okazuje się pomocny również w nieżytach górnych dróg oddechowych. Napój w postaci letniej wody, kilku łyżeczek miodu i soku z cytryny postawi organizm na nogi po kuracji antybiotykowej, wyczerpaniu fizycznym i w okresie silnego stresu. W problemach z pęcherzem, nerkami i prostatą należy podawać miód wrzosowy rozpuszczany w letniej wodzie wraz z łyżeczką oliwy i sokiem cytrynowym.
|
|